Oι ευεργέτες της Κοζάνης

Ξεκινώντας από τους πολύ παλαιούς ευεργέτες της Κοζάνης θα αναφέρουμε του εξής:

Ο Δημήτριος Τακιατζής (1779-1819) και τα αδέρφια του Γεώργιος και Νικόλαος απέκτησαν μεγάλο πλούτο στην Πέστη και ενίσχυσαν οικονομικά τα σχολεία της Κοζάνης αλλά και πολλούς νέους που σπούδαζαν για την έκδοση των βιβλίων και συγγραμμάτων τους.

Τα αδέρφια Παναγιώτης και Ιωάννης Μουράτης πλούτισαν στην Αυστρουγγαρία και άφησαν διαθήκη τους,ο πρώτος 22.000 γρόσια και ο δεύτερος 14.000 φιορίνια στην Εθνική Τράπεζα για να σπουδάσουν (επι Τουρκοκρατίας) 2 άποροι νέοι της Κοζάνης στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πάυλος Χαρίσης άφησε στην Κοζάνη με διαθήκη του τα 2/3 της κτηματικής τους περιουσίας του στη Βουδαπέστη με την υποχρέωση να ιδρυθεί η Χαρίσειος Γεωργική Σχολή στη Λευκόβρυση,ενώ το 1/4 διέθεση στην Ελληνική κοινότητα της Βουδαπέστης και το υπόλοιπο στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Λασσάνης Γεώργιος άφησε 500 χρυσά εικοσόφραγκα στα σχολεία της Κοζάνης και ίδρυσε το “Λασσάνειο δραματικό διαγώνισμα” με χρήματα του για να βραβεύονται τα καλύτερα δραματικά έργα Νεοελλήνων συγγραφέων.

Ο Κωνσταντίνος Δρίζης δώρισε όλη την ακίνητη του περιουσία και 200.000 δραχμές για να παντρεύονται από τους πόρους τους άπορα κορίτσια.Το μεγαλοπρεπές “Δρίζειον” μέγαρο στεγάζει σήμερα το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης.

Τα αδέρφια Λάμπρος και Βασίλειος Βαλταδώρος εργάσθηκαν σκληρά και πλούτισαν στην Ρουμανία.’φησαν 500 χρυσά εικοσόφραγκα ο πρώτος 2000 χρυσές λίρες και 26000 χρυσά εικοσόφραγκα ο δεύτερος.Με τα χρήματα αυτά των αδερφών Βαλταδώρου έγγινε το κτίριο του Γυμνασίου αρρένων,που εγκαινιάσθηκε το 1901(το σηνερινό βαλταδώρειο)

Ο Στάμκος Αναστασίου άφησε όλη την κινητή και ακίνητη του περιουσία του για να χρησιμοποιηθεί στην ανέργεση του Κρατικού Νοσοκομείου Κοζάνης.

Ο Νικόλαος Μαλούτας” άφησε την οικία του στην οδό Πάυλου Χαρίση για να χρησιμοποιηθεί απο τον Δήμο Κοζάνης ως “Μουσείο Μακεδονικού αγώνα.

Ο μητροπολίτης Φώτιος Μανιάτης πρωτοστάτησε στην μετατροπή της Βιβλιοθήκης σε αναγνωστήριο και δώρησε σ’αυτή 200 τόμους βιβλίων.

Ο Χαρίσιος Μούκας με χρήματα που εισπράχθηκαν απο την πώλση της ακίνητης περιουσίας του στο Σάμπατς της Σερβίας έγινε το παρθεναγωγείο της Κοζάνης όπου σήμερα στεγάζονται το 4ο Δημοτικό(το σχολείο απέναντι απο την Πανδώρα).

Ο Γεώργιος Τιόλης έδωσε το οικόπεδο που κτίσθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης(κοντά στην Γιτιά).

Ο Νικόλαος Χαλκιάς άφησε με διαθήκη του 800 χρυσές λίρες στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Κοζάνης και την Βιβλιοθήκη του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Ο Ξενοφώντας Τριανταφυλλίδης άφησε χρεώγραφα αξίας τότε 70.000 δραχμών για την περίθαλψη άπορων ασθενών.

Ο Κωνσταντίνος Μαμάτσιος δώρησε το ωρολόγιο που τοποθετήθηκε στο κωδωνοστάσιο της Κοζάνης (το σημερινό καμπαναριό στην κεντρική πλατεία της πόλης) και 100 χιλιάδες δολάρια για την ανέγερση του Κρατικού Νοσοκομείου Κοζάνης που ονομάζεται και Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Οι Κωνσταντίνος και Δημήτριος Κοβεδάρος έστειλαν απο την Αμερική τα όργανα της μουσικής μπάντας και χρήματα για την ανασύσταση της Ιστορικής Πανδώρας.Ίδρυσαν πισίνα στο Γυμναστήριο Κοζάνης και με δαπάνες τους αγοράστηκε το οικόπεδο και κτίσθηκε το Κοβεδάρειο όπου σήμερα πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Ο Γεώργιος Τιάλιος δώρησε στο Δ. Κοζάνης το χώρο της σημερινής πλατείας Γ. Τιάλιου όπου είναι στημένος ο αδριάντας του αγωνιστή και ιστορικού Νικόλαου Κασομούλη και το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε το “ΤΙΑΛΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ”.Επίσης έδωσε χρήματα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης με τα οποιά κατασκευάσθηκε παραδοσιακό δωμάτιο χρόνων τουρκοκρατίας απο υλικά παλαιών αρχοντικών.

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι δωρητές της Κοζάνης. Σίγουρα υπήρξαν κι άλλοι οι οποίοι πάνω από το ατομικό τους συμφέρον έβαζαν το συμφέρον και την προοπτική ανάπτυξης αυτής της πόλης.

H εικόνα από https://www.slideshare.net/mavraroda/ss-19170636

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.